Quito irromp en la 7a posició internacional del City Nature Challenge amb 36.400 observacions

  • La capital de l’Equador, que ha participat per primera vegada i amb Natusfera en aquesta marató mundial de biodiversitat, s’ha renyit en les primeres posicions amb ciutats ‘veteranes’ al concurs, com San Diego i San Francisco (3a i 4a posició), de les quals només el separen menys de 1.900 observacions.

  • La participació de Quito, juntament amb altres sis ciutats d’Itàlia, internacionalitza Natusfera en el concurs.

  • A Europa, Madrid assoleix la 7a posició i Barcelona, la 9a. Així mateix, Natusfera és la segona plataforma que registra més observacions i espècies al continent.

Taula amb els resultats de les 11 ciutats que han participat amb Natusfera al City Nature Challenge 2019.

Continua llegint

Publicat dins de City Nature Challenge 2019 | Etiquetat com a , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Deixa un comentari

11 ciutats de tres països escullen Natusfera per participar al City Nature Challange 2019

A Espanya participen amb Natusfera Madrid, Barcelona, Pamplona i Banyoles. A Itàlia, Ostuni, Trinitapoli, Trento, Catania, Lecce i Taranto. I a Equador, Quito. L’esdeveniment tindrà lloc entre el 26 i el 29 d’abril de 2019.

Continua llegint

Publicat dins de City Nature Challenge 2019 | Etiquetat com a , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Deixa un comentari

Natusfera es postula com a eina útil per a l’ecologia en el I Congrés de la SIBECOL

Un taller i dos treballs basats en dades de Natusfera posen de manifest que la plataforma és eficaç per conèixer com reaccionen les espècies davant els reptes del segle XXI. Els resultats es van presentar al I Congrés de la Societat Ibèrica d’Ecologia (SIBECOL).

Continua llegint

Publicat dins de Actualitat de Natusfera | Etiquetat com a , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Deixa un comentari

El projecte LiquenCity busca centres educatius per trobar líquens i relacionar-los amb la qualitat de l’aire

Amb el nom de LiquenCity, el projecte pretén que centres de secundària i formació professional de Barcelona i Madrid realitzin un mapa dels líquens que viuen en ambdues ciutats. Amb el monitoratge i seguiment d’aquests efectius bioindicadors es pretén sensibilitzar i conscienciar l’alumnat sobre els efectes dels contaminants atmosfèrics i la seva incidència sobre la salut dels éssers vius, inclosos nosaltres.

Liquen del gènere Xanthoria trobat per l’usuari de Natusfera ThinkerLab (CC BY-NC 3.0)

Continua llegint

Publicat dins de Projectes destacats | Etiquetat com a , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Deixa un comentari

Les observacions de Natusfera ja estan disponibles per a la comunitat científica

El passat 1 de juny es va publicar el primer joc de dades de Natusfera a GBIF, la infraestructura mundial de dades obertes de biodiversitat de la qual es nodreixen milers de projectes científics. S’han bolcat prop de 20.000 registres, fet que suposa gairebé el 30 % de totes les observacions de Natusfera. Els registres compartits han estat aquells que disposen del “grau d’investigació” i d’alguna de les llicències Creative Commons que accepta GBIF.

Visualització del joc de dades en format de galeria a la web de GBIF.ES. Autor: GBIF.ES

Continua llegint

Publicat dins de Actualitat de Natusfera | Etiquetat com a , , , , , , , , , , | Deixa un comentari

Madrid, Barcelona i Cádiz encapçalen la classificació europea del City Nature Challenge amb més de 15.000 observacions

Amb 15.600 observacions registrades, Madrid, Barcelona i Cádiz han pujat a la plataforma Natusfera gairebé la meitat de les observacions que s’han realitzat a Europa durant el City Nature Challenge (batejada com Biomarató a Espanya). Això situa a Natusfera com la plataforma que ha registrat més observacions en el continent europeu. Durant l’esdeveniment s’han donat noves cites a la península ibèrica de dues espècies d’artròpodes.

Usuaris de Natusfera fotografiant borinots (Bombus sp.) i flors de calabruixa petita (Muscari neglectum). Autor: Pau Guzmán (CC BY-NC 3.0)

Continua llegint

Publicat dins de Biodiversitat, City Nature Challenge 2018 | Etiquetat com a , , , , , , , , , , , , , , , , | Deixa un comentari

Utilitza projectes i subprojectes per organitzar millor les teves observacions a Natusfera!

Natusfera permet agrupar diversos projectes amb un denominador comú. És el que coneixem com Subprojectes i Projecte Pare. A l’Ajuda de Natusfera tens tots els detalls sobre com crear-los, així que en aquesta entrada t’explicarem les claus més destacades que has de saber.

Exemple d’un Projecte Pare i els seus Subprojectes a Natusfera.

Continua llegint

Publicat dins de Actualitat de Natusfera | Etiquetat com a , , , , , | Deixa un comentari

Barcelona, Madrid, Sevilla i Cádiz competiran en un concurs internacional d’observacions naturalistes

El City Nature Challenge 2018 serà una competició amistosa entre ciutats d’arreu del món per aconseguir el major nombre possible d’observacions de biodiversitat, i que tindrà lloc del 27 al 30 d’abril de 2018. Les observacions que es facin a les quatre ciutats espanyoles es registraran a la plataforma Natusfera.

Logotip del City Nature Challenge 2018. Autor: Lila Higgins

Continua llegint

Publicat dins de City Nature Challenge 2018, Projectes destacats | Etiquetat com a , , , , , , , , | Deixa un comentari

Biodiversitat desconeguda: quatre noves espècies descobertes a la península ibèrica en tan sols tres anys

Els ecosistemes mediterranis tenen un gran potencial per a nous descobriments. Així ho acrediten les quatre noves espècies d’animals que s’han descrit durant els últims tres anys en diversos punts de la península ibèrica. Una papallona a Sierra Nevada, una llagosta a Barcelona, una aranya a les deveses ibèriques i un peix a les Balears són els màxims exponents de la diversitat desconeguda dels ecosistemes mediterranis.

La papallona críptica de Sierra Nevada

Tot just ara fa un any, científics de l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE, CSIC-UPF) van descriure una nova espècie de papallona que només es troba a la península ibèrica: Spialia rosae. Fins el moment s’havia confós amb una altra espècie de papallona, Spialia sertorius, degut a que són espècies críptiques o bessones, és a dir, s’assemblen moltíssim. Tant és així, que no es poden diferenciar ni observant-les a través d’un microscopi d’alta resolució.

Un exemplar de l’espècie bessona Spialia sertorius, idèntica en aparença a S. rosae. Autor: CC BY-SA 2.0 Bernard Dupont.

Continua llegint

Publicat dins de Biodiversitat | Etiquetat com a , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Deixa un comentari

Natusfera celebra un any amb gairebé 2.000 usuaris i 13.600 observacions

Natusfera compleix el seu primer any de funcionament i no podem estar més satisfets en analitzar l’evolució de la seva activitat: s’han superat les 13.600 observacions i ja són gairebé 2.000 els naturalistes que comparteixen els seus coneixements i inquietuds amb la comunitat. Actualment ens trobem en una fase de creixement exponencial, que reflecteix com la ciutadania cada vegada s’implica més en la conservació de la biodiversitat.

Gràfics de l’evolució del nombre d’usuaris i observacions a Natusfera des de l’inici del projecte. Autor: GBIF.ES

Continua llegint

Publicat dins de Actualitat de Natusfera | Etiquetat com a , , , , , , , , , , , | 1 comentari