Utilitza projectes i subprojectes per organitzar millor les teves observacions a Natusfera!

Natusfera permet agrupar diversos projectes amb un denominador comú. És el que coneixem com Subprojectes i Projecte Pare. A l’Ajuda de Natusfera tens tots els detalls sobre com crear-los, així que en aquesta entrada t’explicarem les claus més destacades que has de saber.

Exemple d’un Projecte Pare i els seus Subprojectes a Natusfera.

Continua llegint

Publicat dins de Actualitat de Natusfera | Etiquetat com a , , , , , | Deixa un comentari

Barcelona, Madrid, Sevilla i Cádiz competiran en un concurs internacional d’observacions naturalistes

El City Nature Challenge 2018 serà una competició amistosa entre ciutats d’arreu del món per aconseguir el major nombre possible d’observacions de biodiversitat, i que tindrà lloc del 27 al 30 d’abril de 2018. Les observacions que es facin a les quatre ciutats espanyoles es registraran a la plataforma Natusfera.

Logotip del City Nature Challenge 2018. Autor: Lila Higgins

Continua llegint

Publicat dins de City Nature Challenge 2018, Projectes destacats | Etiquetat com a , , , , , , , , | Deixa un comentari

Biodiversitat desconeguda: quatre noves espècies descobertes a la península ibèrica en tan sols tres anys

Els ecosistemes mediterranis tenen un gran potencial per a nous descobriments. Així ho acrediten les quatre noves espècies d’animals que s’han descrit durant els últims tres anys en diversos punts de la península ibèrica. Una papallona a Sierra Nevada, una llagosta a Barcelona, una aranya a les deveses ibèriques i un peix a les Balears són els màxims exponents de la diversitat desconeguda dels ecosistemes mediterranis.

La papallona críptica de Sierra Nevada

Tot just ara fa un any, científics de l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE, CSIC-UPF) van descriure una nova espècie de papallona que només es troba a la península ibèrica: Spialia rosae. Fins el moment s’havia confós amb una altra espècie de papallona, Spialia sertorius, degut a que són espècies críptiques o bessones, és a dir, s’assemblen moltíssim. Tant és així, que no es poden diferenciar ni observant-les a través d’un microscopi d’alta resolució.

Un exemplar de l’espècie bessona Spialia sertorius, idèntica en aparença a S. rosae. Autor: CC BY-SA 2.0 Bernard Dupont.

Continua llegint

Publicat dins de Biodiversitat | Etiquetat com a , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Deixa un comentari

Natusfera celebra un any amb gairebé 2.000 usuaris i 13.600 observacions

Natusfera compleix el seu primer any de funcionament i no podem estar més satisfets en analitzar l’evolució de la seva activitat: s’han superat les 13.600 observacions i ja són gairebé 2.000 els naturalistes que comparteixen els seus coneixements i inquietuds amb la comunitat. Actualment ens trobem en una fase de creixement exponencial, que reflecteix com la ciutadania cada vegada s’implica més en la conservació de la biodiversitat.

Gràfics de l’evolució del nombre d’usuaris i observacions a Natusfera des de l’inici del projecte. Autor: GBIF.ES

Continua llegint

Publicat dins de Actualitat de Natusfera | Etiquetat com a , , , , , , , , , , , | 1 comentari

Primer BioBlitz de Natusfera a Madrid al Monte de Boadilla

El passat 20 d’abril es va realitzar un BioBlitz al Monte de Boadilla, al terme municipal de Boadilla del Monte (Madrid), amb més de 40 alumnes de secundària de l’IES Isaac Albéniz de Leganés (Madrid). Un BioBlitz és una prospecció biològica intensiva per registrar totes les espècies vives dins d’una àrea determinada i en un període de temps concret (habitualment 24 hores).

Alumna del IES Isaac Albéniz de Leganés (Madrid) realizando una fotografía para subirla al proyecto de Natusfera Monte de Boadilla. Autor: GBIF.ES

Alumna de l’IES Isaac Albéniz de Leganés (Madrid) fent una fotografia per pujar-la al projecte de Natusfera Monte de Boadilla. Autor: GBIF.ES

Continua llegint

Publicat dins de Projectes destacats | Etiquetat com a , , , , , , , , , , , , , , | Deixa un comentari

Apol·lo: “ZERYNTHIA, tenim un problema”

L’apol·lo (Parnassius apollo) ha estat escollida Papallona de l’Any 2017 per l’Associació ZERYNTHIA amb més del 50% dels vots del públic i especialistes. Aquesta papallona diürna, associada a sistemes muntanyosos, es troba amenaçada i pateix retrocessos en les seves poblacions degut a diversos factors, entre els quals destaca el canvi climàtic.

ZERYNTHIA respon a la crida de socors de l’apol·lo amb l’organització de sortides, activitats i material divulgatiu per observar-la i donar-la a conèixer, i així promoure la seva conservació.

La apolo (Parnassius apollo) es la Mariposa del Año. Autor: ZERYNTHIA.

L’apol·lo (Parnassius apollo) és la Papallona de l’Any. Autor: ZERYNTHIA.

Continua llegint

Publicat dins de Biodiversitat | Etiquetat com a , , , , , , , , , , , , , , , , , | Deixa un comentari

Les pomes arriben a Natusfera

La versió de Natusfera per al sistema operatiu iOS d’Apple ja està disponible i es pot utilitzar en vuit idiomes. La plataforma ja compta amb més de 1.300 usuaris que han pujat més de 7.800 observacions.

Capturas de pantalla de la aplicación móvil para el sistema operativo iOS.

Captures de pantalla de l’aplicació mòbil per al sistema operatiu iOS.

Continua llegint

Publicat dins de Actualitat de Natusfera | Etiquetat com a , , , , , , , , , , , , | Deixa un comentari

Natusfera, una plataforma virtual que connecta els amants de la natura de tot Europa

Creada per CREAF i GBIF.ES, consta d’un portal web i d’una aplicació mòbil que permeten registrar i compartir fotos, ubicació i altre tipus d’informació d’éssers vius observats a la natura. L’Associació Europea de Ciència Ciutadana considera Natusfera la seva plataforma de referència i proposa traduir-la al màxim nombre de llengües possibles.

Usuària de Natusfera introduint una observació.

Usuària de Natusfera introduint una observació.

Continua llegint

Publicat dins de Actualitat de Natusfera | Etiquetat com a , , , , , , , , , , , , | Deixa un comentari