11 ciutats de tres països escullen Natusfera per participar al City Nature Challange 2019

A Espanya participen amb Natusfera Madrid, Barcelona, Pamplona i Banyoles. A Itàlia, Ostuni, Trinitapoli, Trento, Catania, Lecce i Taranto. I a Equador, Quito. L’esdeveniment tindrà lloc entre el 26 i el 29 d’abril de 2019.

El City Nature Challange (CNC) –reanomenat a Espanya com Biomarató i a Equador com a Desafío Naturaleza Urbana– és un concurs entre ciutats de tot el món per veure qui realitza més observacions d’éssers vius, qui troba més espècies i qui involucra més persones. Aquesta primavera se celebra la quarta edició entre el 26 i el 29 d’abril en què s’enfronten amistosament 162 ciutats. Per comptabilitzar les observacions naturalistes, aquestes cal pujar-les en alguna plataforma per registrar dades de biodiversitat i 11 ciutats d’Espanya, Itàlia i Equador han escollit Natusfera per fer-ho.

Aquesta marató d’observacions naturalistes es planteja com un bioblitz, és a dir, durant un temps determinat –en aquest cas quatre dies seguits– s’intenta aconseguir el major nombre possible d’observacions d’organismes vius. Les observacions s’han de realitzar entre el divendres 26 i el dilluns 29 de abril, però es podran identificar i pujar-les a la plataforma fins al diumenge 5 de maig.

Amb aquest objectiu, algunes ciutats organitzaran un esdeveniment específic per a identificar observacions (Identificatona o ID Party) i posar nom a tots els organismes vius observats a Natusfera durant el CNC. Aquestes ‘festes d’identificació’ estaran obertes a experts o coneixedors d’algun grup biològic que, situant-se tots plegats en una mateixa sala habilitada a l’efecte, puguin reconèixer les espècies observades i posar-los nom a la plataforma. Per a més informació, consulta més avall els webs locals de cada ciutat.

Usuaris de Natusfera fotografiant borinots (Bombus sp.) i flors de calabruixa petita (Muscari neglectum) a Madrid. Autor: Pau Guzmán.

Cada observació és essencial per guanyar el CNC a nivell local, de manera que també guanya la biodiversitat. La informació aportada a Natusfera proporciona una ‘instantània’ de la biodiversitat a temps real i permet fer un seguiment de com canvia l’abundància o la distribució d’espècies o la presència d’organismes exòtics.

Un dels objectius de Natusfera és nodrir amb participació ciutadana la major xarxa de dades de biodiversitat del món: la Infraestructura Mundial d’Informació en Biodiversitat o Global Biodiversity Information Facility (GBIF). D’aquesta manera, les dades recopilades durant el CNC es podran utilitzar en investigació i gestió a nivell global. Natusfera està liderada pel Node Espanyol de GBIF (GBIF.ES), l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), el centre d’investigació CREAF i el Real Jardín Botánico (RJB-CSIC), i el manteniment informàtic està a càrrec de Bineo Consulting.

 

Tres anys descobrint la biodiversitat de les ciutats

El primer City Nature Challenge va tenir lloc el 2016, en què només van competir les ciutats on es troben les seus de les dues entitats impulsores de l’esdeveniment: San Francisco i Los Angeles. Les dates escollides no van ser casuals: entre el dia nacional de la Ciència Ciutadana, el 14 d’abril, i el dia de la Terra, el 21 d’abril, els organitzadors van encoratjar els veïns i visitants a documentar la biodiversitat urbana de les dues localitats. Es van aconseguir gairebé 20.000 observacions realitzades per més de 1.000 persones durant una setmana, i es van classificar unes 2.500 espècies a cada ciutat, entre les quals s’incloïen noves cites d’espècies que no s’havien vist mai en aquests llocs.

Usuària de Natusfera fotografiant una reineta meridional (Hyla meridionalis) a Barcelona. Autor: Pau Guzmán.

Al 2017 es va obrir la competició a tot el país. Van participar-hi 16 ciutats dels Estats Units. Entre els dies 15 i 22 d’abril, més de 4.000 persones es van involucrar al City Nature Challenge 2017 fotografiant plantes, fongs i animals a la seva ciutat. Es van realitzar més de 125.000 observacions naturalistes en tan sols cinc dies, les quals es van publicar a iNaturalist. Gràcies a les identificacions de la comunitat, es van documentar 8.600 espècies.

Al 2018 es va fer un pas més i la competició es va estendre a tot el món. 68 ciutats d’Europa, Amèrica del Nord i del Sud i Àsia van participar al City Nature Challenge 2018. Entre els dies 27 i 30 d’abril es van realitzar més de 440.000 observacions reportades per més de 17.000 persones, i es van trobar 8.600 espècies. Les tres ciutats que van participar amb Natusfera –Madrid, Barcelona i Cadis– van encapçalar la classificació europea amb més de 15.000 observacions i un àcar i un dípter es van citar per primera vegada a la península ibèrica.

 

Qualsevol persona pot participar-hi

Pots contribuir al CNC explorant la biodiversitat que hi ha al teu pati, en el teu parc local, en una excursió o sortida de camp amb el teu grup naturalista, o de la manera que més et vingui de gust!

1) Visita natusfera.gbif.es o baixa’t l’aplicació des de Google Play o AppStore. Registra’t i/o inicia la sessió.

2) Fes fotografies de qualsevol ésser viu entre el 26 i el 29 d’abril de 2019 i puja-les a Natusfera encara que no sàpigues quines espècies són: la comunitat t’ajudarà a identificar-les!

2a) Si el projecte de la teva ciutat està configurat com a ‘bioblitz’ no cal que t’uneixis a aquest, ja que els projectes així configurats recullen totes les observacions de Natusfera realitzades en el lloc i dates consignats sense necessitat de afegir-les al projecte.

2.b) Si per contra és un projecte ‘normal’, primer has de buscar-lo i unir-t’hi. Un cop fet això has d’afegir al projecte les observacions de forma manual. Si utilitzes l’app de Natusfera, abans de desar cada observació has de vincular-la al projecte al qual t’has unit prèviament.

A continuació et deixem un parell de tutorials (en castellà) perquè vegis com n’és de senzill utilitzar Natusfera. T’expliquem com crear un compte, com pujar observacions i com unir-te a projectes, tant des de l’ordinador (1r tutorial) com des del teu dispositiu mòbil Android (2n tutorial).

Descarrega tutorial

 

Descarrega tutorial

 

Ciutats participants

ESPANYA

Madrid (àrea metropolitana)

Lloc web: Biomaratón Madrid 2019
Projecte a Natusfera: Biomaratón Madrid (CNC 2019)
Coordinació:


Barcelona (àrea metropolitana)

Lloc web: Biomarató 2019
Projecte a Natusfera: Biomarató Barcelona (CNC 2019)
Coordinació:


Pamplona-Iruña (àrea metropolitana)

Lloc web: Biomaratón Pamplona-Iruña 2019 (City Nature Challenge)
Projecte a Natusfera: Biomaratón Pamplona-Iruña (CNC 2019)
Coordinació:


Banyoles i el Pla de l’Estany

Lloc web: Biomarató Banyoles 2019
Projecte a Natusfera: Biomarató Banyoles (CNC 2019)
Coordinació:


ITÀLIA

Ostuni

Pàgina de Facebook: Cluster Italia – City Nature Challenge 2019
Projecte a Natusfera: Cluster Italia – Ostuni (CNC 2019)
Coordinació:


Trinitapoli

Pàgina de Facebook: Cluster Italia – City Nature Challenge 2019
Projecte a Natusfera: Cluster Italia – Trinitapoli (CNC 2019)
Coordinació:


Trento

Pàgina de Facebook: Cluster Italia – City Nature Challenge 2019
Projecte a Natusfera: Cluster Italia – Trento (CNC 2019)
Coordinació:

 

Catania

Pàgina de Facebook: Cluster Italia – City Nature Challenge 2019
Projecte a Natusfera: Cluster Italia – Catania (CNC 2019)
Coordinació:


Lecce

Pàgina de Facebook: Cluster Italia – City Nature Challenge 2019
Projecte a Natusfera: Cluster Italia – Lecce (CNC 2019)
Coordinació:


Taranto

Pàgina de Facebook: Cluster Italia – City Nature Challenge 2019
Projecte a Natusfera: Cluster Italia – Taranto (CNC 2019)
Coordinació:


ECUADOR

Quito

Lloc web: Desafío Naturaleza Urbana
Projecte a Natusfera: Desafío Naturaleza Urbana: Descubre Quito Biodiverso
Coordinació:

Fundación
Natura Diversa

 

 

Quant a Pau Guzmán

Técnico de Comunicación del CREAF. | Fascinado por el funcionamiento de la Naturaleza y del Universo y por cómo los seres humanos somos capaces de comprenderlo (en algunas cosas), me entusiasma transmitir estos conocimientos a las personas, especialmente a través de audiovisuales. | Soy Máster en Comunicación Científica, Médica i Ambiental (UPF-BSM, 2017), Graduado en Biología Ambiental con mención en Biología Vegetal (UAB, 2016) y Técnico Superior en Gestión y Organitzación de Recursos Naturales y Paisatgísticos (Instituto Rubió i Tudurí, 2011).
Aquesta entrada s'ha publicat dins de City Nature Challenge 2019 i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.