Apol·lo: “ZERYNTHIA, tenim un problema”

L’apol·lo (Parnassius apollo) ha estat escollida Papallona de l’Any 2017 per l’Associació ZERYNTHIA amb més del 50% dels vots del públic i especialistes. Aquesta papallona diürna, associada a sistemes muntanyosos, es troba amenaçada i pateix retrocessos en les seves poblacions degut a diversos factors, entre els quals destaca el canvi climàtic.

ZERYNTHIA respon a la crida de socors de l’apol·lo amb l’organització de sortides, activitats i material divulgatiu per observar-la i donar-la a conèixer, i així promoure la seva conservació.

La apolo (Parnassius apollo) es la Mariposa del Año. Autor: ZERYNTHIA.

L’apol·lo (Parnassius apollo) és la Papallona de l’Any. Autor: ZERYNTHIA.

La Parnassius apollo, coneguda comunament com a apol·lo, és la Papallona de l’Any 2017. La iniciativa, que parteix de l’Associació Espanyola per a la Conservació de les Papallones i el seu Medi –ZERYNTHIA-, va comptar amb 700 participants entre públic i especialistes. D’entre tres concursants més –la grogueta del desert (Euchloe bazae), la donzella de la bistorta (Boloria eunomia) i la formiguera gran (Phengaris arion)–, l’apol·lo va obtenir més del 50% dels vots.

La papallona apol·lo és un dels lepidòpters espanyols de major grandària i bellesa. Per això, resulta una espècie carismàtica i atractiva que a tot naturalista li agradaria trobar en alguna ocasió. S’estén per bona part del Paleàrtic, i a la península ibèrica les seves poblacions apareixen fragmentades al Pirineu, la serralada Cantàbrica, el sistema Ibèric septentrional (subespècie pyrenaicus), el sistema Ibèric meridional (subespècie hispanicus), el sistema Central (subespècie escalerae) i les serres Bètiques –Sierra Nevada i les serres dels Filabres, Gádor i María (subespècie nevadensis)–. Històricament s’han descrit fins a vint subespècies, però tan sols les quatre acabades d’esmentar estan considerades vàlides en l’actualitat. No obstant això, es resta a l’espera de conèixer resultats més sòlids en base a la seva genètica.

L’apol·lo va obtenir més del 50% dels vots de 700 participants

Com acabem de veure, a Espanya l’apol·lo està associada a sistemes muntanyosos. El seu hàbitat se situa en zones de caràcter alpí i subalpí, a altituds compreses entre els 400 i els 2.800 metres depenent de la regió. Accepta cotes més baixes al nord i requereix llocs de major elevació al sud.

Fotografía y breve resumen de la candidata apolo ofrecido por ZERYNTHIA para la votación de la Mariposa del Año 2017. A la derecha se puede observar su mapa de distribución. Autor: ZERYNTHIA.

Fotografia i breu resum de la candidata apol·lo ofert per ZERYNTHIA per a la votació de la Papallona de l’Any 2017. A la dreta es pot observar el seu mapa de distribució. Autor: ZERYNTHIA.

Per al seu desenvolupament necessita temperatures baixes i nevades regulars a l’hivern. Els adults es troben actius principalment entre juny i agost, moment en el qual s’aparellen i dipositen els ous. La tardor i hivern el passen com eruga en un primer estadi de desenvolupament. Posteriorment, les erugues s’alimenten de plantes del gènere Sedum. Depenent de les zones empren diferents espècies, com S. album o S. amplexicaule. Al final del seu desenvolupament l’eruga elabora un lleu capoll de seda, a l’interior del qual forma la crisàlide, que queda situat a terra.

El canvia climàtic, la seva principal amenaça

A causa de la seva dependència a un clima fred, el canvi climàtic suposa una amenaça important per a aquest lepidòpter, i és un factor que podria explicar la pèrdua d’algunes poblacions en l’actualitat. Així mateix, la construcció d’infraestructures que alteren la qualitat del seu hàbitat, com poden ser les estacions d’esquí, suposen una forta pressió. La utilització de pesticides d’ús forestal és una altra de les seves amenaces.

D’acord amb la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN) s’ha extingit a Romania, Letònia i Lituània. A la resta d’Europa i també a Espanya, les seves poblacions han davallat al voltant del 30% en les últimes dècades. Cal destacar la seva extinció local a Gádor (Almeria) i a diverses localitats del País Basc, entre altres llocs. Recentment s’ha redescobert a la serra dels Filabres (Almeria), on es creia també extinta. No obstant això, encara compta amb poblacions en un excel·lent estat de conservació. Alguns exemples són les presents al Pirineu, als Pics d’Europa o al sistema ibèric.

Va ser la primera espècie en ser protegida a Europa

Així mateix, es tracta d’una espècie tradicionalment amenaçada per un excés de recol·lecció, motiu pel qual es va incloure a l’Apèndix II de la Convenció sobre el Comerç Internacional d’Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestres (CITES per les sigles en anglès). També està recollida en l’Annex II del Conveni de Berna, en la Directiva Hàbitats i en la Llista d’Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial, així com en els catàlegs regionals d’algunes comunitats autònomes. De fet, va ser la primera espècie en ser protegida a Europa.

Vídeo de la papallona en el seu hàbitat natural. Autor: ZERYNTHIA.

Segona edició de la Papallona de l’Any

L’Associació ZERYNTHIA va posar en marxa la iniciativa Papallona de l’Any el 2016, consistent en l’elecció d’una espècie amenaçada per centrar part dels esforços de l’Associació en la seva divulgació, estudi i protecció.

La primera Papallona de l’Any va ser la graèllsia (Actias isabelae). Durant l’any 2016 es van dur a terme nombroses activitats per a l’observació de l’espècie seleccionada a la major part de les seves poblacions ibèriques, la qual cosa va permetre a molts amants de la natura tenir la seva primera trobada amb una papallona tan emblemàtica com la graèllsia. També es van elaborar materials divulgatius i didàctics per donar a conèixer la seva importància, alguns d’ells encara pendents de publicació.

L’Associació Espanyola per a la Protecció de les Papallones i el seu Medi -ZERYNTHIA- és una agrupació integrada tant per professionals en entomologia com per amants de la natura, tots ells interessats per les papallones diürnes i nocturnes. Constituïda el 2006, els objectius de l’entitat són la conservació, divulgació i estudi de les papallones espanyoles, els seus hàbitats i les amenaces que pateixen les seves poblacions. La seva denominació prové de la papallona arlequí (Zerynthia rumina), una espècie endèmica de la península ibèrica, petites franges del nord del Marroc i sud de França. Aquesta representa a totes aquelles espècies que no estan legalment protegides, però que ho mereixen pel seu caràcter endèmic.

Mira les observacions de l’apol·lo que tenim a Natusfera i participa enviant-ne noves aquest estiu a través del subprojecte PAPILIO dins el projecte pare Lepidòpters d’Espanya.

Yeray Monasterio i Ruth Escobés, representants de l’Associació ZERYNTHIA
Pau Guzmán, tècnic de Comunicació del CREAF

Quant a Pau Guzmán

Técnico de Comunicación del CREAF. | Fascinado por el funcionamiento de la Naturaleza y del Universo y por cómo los seres humanos somos capaces de comprenderlo (en algunas cosas), me entusiasma transmitir estos conocimientos a las personas, especialmente a través de audiovisuales. | Soy Máster en Comunicación Científica, Médica i Ambiental (UPF-BSM, 2017), Graduado en Biología Ambiental con mención en Biología Vegetal (UAB, 2016) y Técnico Superior en Gestión y Organitzación de Recursos Naturales y Paisatgísticos (Instituto Rubió i Tudurí, 2011).
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Biodiversitat i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.