Barcelona, Madrid, Sevilla i Cádiz competiran en un concurs internacional d’observacions naturalistes

El City Nature Challenge 2018 serà una competició amistosa entre ciutats d’arreu del món per aconseguir el major nombre possible d’observacions de biodiversitat, i que tindrà lloc del 27 al 30 d’abril de 2018. Les observacions que es facin a les quatre ciutats espanyoles es registraran a la plataforma Natusfera.

Logotip del City Nature Challenge 2018. Autor: Lila Higgins

Entre els dies 27 i 30 d’abril de 2018, Barcelona, Madrid, Sevilla i Cádiz competiran per primera vegada en el City Nature Challenge, un concurs internacional entre ciutats on els seus habitants participen en una marató d’observacions naturalistes. En aquest tipus de competició guanya la ciutat que aconsegueix el major nombre de participants, observacions i espècies de qualsevol organisme viu durant els dies senyalats. Per comptabilitzar les observacions d’aquestes tres ciutats s’utilitzarà Natusfera, una plataforma liderada pel Node Nacional de Biodiversitat a Espanya (GBIF.ES), el CREAF, l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i el Reial Jardí Botànic de Madrid (RJB-CSIC), i que té com a objectiu nodrir les grans bases de dades de biodiversitat mitjançant la participació ciutadana.

Aquesta marató es realitza a l’estil bioblitz, és a dir, durant un temps determinat s’intenta aconseguir el major nombre possible d’observacions d’animals, plantes i fongs –Bio significa “vida” i Blitz vol dir “fer alguna cosa ràpidament i intensiva”–.

A diferència d’anys anteriors, els impulsors de la iniciativa, l’Acadèmia de les Ciències de Califòrnia i el Museu d’Història Natural del Comtat de Los Angeles, han obert el concurs a nivell internacional. D’aquesta manera, les tres grans metròpolis espanyoles competiran amb una seixantena més de ciutats d’arreu del món.

Per comptabilitzar les observacions a les quatre ciutats espanyoles s’utilitzarà Natusfera

A Barcelona, inicialment s’encarreguen de coordinar i dinamitzar la competició el CREAF, l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), el Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB) i la Fundació Ciència en Societat. L’objectiu és aconseguir una competició amb la màxima participació possible. Per això, s’espera poder involucrar un gran nombre d’entitats naturalistes i col·lectius de tota mena de l’àrea metropolitana per a que es responsabilitzin de la competició a nivell local. A Madrid ho coordinen i dinamitzen el Node Nacional de Biodiversitat a Espanya (GBIF.ES), el Reial Jardí Botànic de Madrid (RJB-CSIC) i Medialab-Prado (Ajuntament de Madrid). A Sevilla s’hi ha implicat l’Estació Biològica de Doñana (EDB-CSIC) i a Cádiz, la Societat Gaditana d’Història Natural.

Així, si ets una entitat, associació o col·lectiu de Barcelona, Madrid, Sevilla o Cádiz i estàs interessat en organitzar una activitat pel City Nature Challenge 2018 a la teva localitat, posa’t en contacte amb nosaltres enviant un correu electrònic a natusfera@gbif.es.

També serà necessària l’ajuda de tota la comunitat de Natusfera a l’hora d’identificar les observacions durant aquells dies. Així que, ja ho sabeu: estigueu atents, natusfèrics!

Ciutadans capturant imatges en el primer City Nature Challenge. Autor: Museu d’Història Natural del Comptat de Los Angeles.

Cada observació és essencial per guanyar a nivell local, amb la qual cosa també hi guanya la biodiversitat. La informació aportada a Natusfera proporciona una ‘instantània’ de la biodiversitat a temps real i permet fer un seguiment de com canvia l’abundància, la distribució o la presència d’espècies exòtiques.

Una competició jove però molt exitosa

El primer City Nature Challenge va tenir lloc el 2016, en el qual només van competir les ciutats on es troben les seus de les dues entitats impulsores de l’esdeveniment: San Francisco i Los Angeles. Les dates escollides per dur a terme la primera edició no van ser casuals. Entre el dia nacional de la Ciència Ciutadana, el 14 d’abril, i el dia de la Terra, el 21 d’abril, els organitzadors van encoratjar els veïns i visitants a documentar la biodiversitat urbana d’ambdues localitats. Es van aconseguir més de 20.000 observacions realitzades per més de 1.000 persones durant una setmana, i es van classificar unes 1.600 espècies a cada ciutat, entre les quals s’incloïen noves cites d’espècies que no s’havien vist mai en aquests llocs.

El 2017 es va fer un pas més i la competició es va obrir a tot el país. Hi van participar 16 ciutats d’arreu dels Estats Units. Entre els dies 15 i 22 d’abril, més de 4.000 persones es van involucrar en el City Nature Challenge 2017 fotografiant plantes, fongs i animals a la seva ciutat. Es van realitzar més de 125.000 observacions naturalistes en tan sols cinc dies, les quals es van publicar a iNaturalist. Gràcies a les identificacions de la comunitat, es van documentar més de 8.600 espècies.

Crea el teu compte a Natusfera

Visita natusfera.gbif.es o baixa’t l’aplicació des de Google Play o AppStore.

Registra’t i/o inicia la sessió.

Uneix-te al projecte específic del City Nature Challenge 2018 de la teva ciutat. De moment ja estan disponibles el de Barcelona i Madrid (àrea metropolitana).

Fes fotografies d’animals, plantes i fongs entre el 27 i 30 d’abril de 2018 i puja-les al projecte tot i que no sàpigues quines espècies són: la comunitat t’ajudarà a identificar-les. Pots participar explorant la biodiversitat que hi ha al teu pati, en el teu parc local, en una excursió o sortida de camp amb el teu grup naturalista, etc.

Quant a Pau Guzmán

Técnico de Comunicación del CREAF. | Fascinado por el funcionamiento de la Naturaleza y del Universo y por cómo los seres humanos somos capaces de comprenderlo (en algunas cosas), me entusiasma transmitir estos conocimientos a las personas, especialmente a través de audiovisuales. | Soy Máster en Comunicación Científica, Médica i Ambiental (UPF-BSM, 2017), Graduado en Biología Ambiental con mención en Biología Vegetal (UAB, 2016) y Técnico Superior en Gestión y Organitzación de Recursos Naturales y Paisatgísticos (Instituto Rubió i Tudurí, 2011).
Aquesta entrada s'ha publicat dins de City Nature Challenge 2018, Projectes destacats i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.