Les observacions de Natusfera ja estan disponibles per a la comunitat científica

El passat 1 de juny es va publicar el primer joc de dades de Natusfera a GBIF, la infraestructura mundial de dades obertes de biodiversitat de la qual es nodreixen milers de projectes científics. S’han bolcat prop de 20.000 registres, fet que suposa gairebé el 30 % de totes les observacions de Natusfera. Els registres compartits han estat aquells que disposen del “grau d’investigació” i d’alguna de les llicències Creative Commons que accepta GBIF.

Visualització del joc de dades en format de galeria a la web de GBIF.ES. Autor: GBIF.ES

Aquest primer joc de dades recull els registres d’observacions compartides a la plataforma de ciència ciutadana Natusfera que han adquirit el nivell de “grau d’investigació” —és a dir, observacions en què la identificació ha estat corroborada per la comunitat d’usuaris i experts de Natusfera— i que posseeixen una de les tres llicències Creative Commons (CC) que suporta GBIF —CC0, CC BY, CC BY-NC—. Formen part d’aquest primer joc de dades 19.973 registres, un 28 % de les més de 70.000 observacions que figuren a Natusfera fins ara.

Conté observacions de diferents taxons —majoritàriament a nivell de espècie— de diferents grups biològics i pertanyents a diverses parts del món, si bé la gran majoria corresponen al territori espanyol. Encara que Natusfera es presentés oficialment el juny de 2016, alguns registres són anteriors, procedents d’arxius fotogràfics o d’àudio dels usuaris. En general es tracta de registres corresponents a observacions verificables —que incorporen imatges o gravacions sonores—, encara que també hi ha registres corresponents a observacions confiables —sense fotos ni gravacions d’àudio associades, els proveïdors de les quals són experts en el grup biològic corresponent i han obtingut la confiança de la comunitat i d’altres experts—.

En aquest joc de dades hi ha registres principalment de tàxons silvestres, però també de domèstics, naturalitzats, captius o conreats. Els proveïdors de dades són usuaris de Natusfera, ciutadans entusiastes amb interessos generals en la comprensió de la biodiversitat, la seva distribució, evolució, etc., de qualsevol origen, àmbit social o educatiu, amb o sense coneixements de biologia i taxonomia: excursionistes, guies de naturalesa, caçadors, pescadors, recol·lectors de fongs i fruits, aficionats a grups biològics, tècnics d’espais naturals, ecologistes, biòlegs, ambientòlegs, enginyers forestals, agrònoms, estudiants, docents, membres d’associacions naturalistes… Les imatges i enregistraments d’aquesta col·lecció es carreguen a GBIF amb la resolució i llicència d’origen.

Per a més informació, podeu consultar la notícia de GBIF.ES i també el joc de dades complet al seu portal.

Quant a Pau Guzmán

Técnico de Comunicación del CREAF. | Fascinado por el funcionamiento de la Naturaleza y del Universo y por cómo los seres humanos somos capaces de comprenderlo (en algunas cosas), me entusiasma transmitir estos conocimientos a las personas, especialmente a través de audiovisuales. | Soy Máster en Comunicación Científica, Médica i Ambiental (UPF-BSM, 2017), Graduado en Biología Ambiental con mención en Biología Vegetal (UAB, 2016) y Técnico Superior en Gestión y Organitzación de Recursos Naturales y Paisatgísticos (Instituto Rubió i Tudurí, 2011).
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Actualitat de Natusfera i etiquetada amb , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.