Madrid, Barcelona i Cádiz encapçalen la classificació europea del City Nature Challenge amb més de 15.000 observacions

Amb 15.600 observacions registrades, Madrid, Barcelona i Cádiz han pujat a la plataforma Natusfera gairebé la meitat de les observacions que s’han realitzat a Europa durant el City Nature Challenge (batejada com Biomarató a Espanya). Això situa a Natusfera com la plataforma que ha registrat més observacions en el continent europeu. Durant l’esdeveniment s’han donat noves cites a la península ibèrica de dues espècies d’artròpodes.

Usuaris de Natusfera fotografiant borinots (Bombus sp.) i flors de calabruixa petita (Muscari neglectum). Autor: Pau Guzmán (CC BY-NC 3.0)

Entre els dies 27 i 30 del passat mes d’abril, Madrid, Barcelona i Cádiz es van bolcar en descobrir la biodiversitat de les seves àrees metropolitanes. Les tres ciutats van participar per primera vegada en la marató de biodiversitat més important del món, el City Nature Challenge. Rebatejat com Biomarató, el desafiament consistia a realitzar el major nombre possible d’observacions de biodiversitat i d’espècies i involucrar la major quantitat possible de ciutadans. La plataforma de ciència ciutadana Natusfera, encarregada de registrar les dades de biodiversitat d’aquestes tres ciutats, va ser la plataforma europea que va aportar més observacions a l’esdeveniment. Durant els quatre dies, gairebé 70 ciutats van participar per sensibilitzar la població i donar a conèixer la biodiversitat amb la qual encara convivim a les nostres ciutats.

El repte no acabava aquí, ja que fins al 3 de maig es podien realitzar identificacions de tot el que s’ha vist durant la Biomarató. Nombrosos experts i aficionats van treballar intensament a través de Natusfera per posar nom i cognoms a totes les espècies observades. A Madrid i Barcelona, el dia 3 de maig es van realitzar dues festes d’identificació o identificatones per donar l’última empenta.

L’èxit de la Biomaratón no s’hagués pogut assolir sense l’entusiasme i passió de tots els seus participants. Des de les entitats organitzadores de la Biomarató de les tres ciutats espanyoles, agraïm a tots els participants la seva entrega i compromís amb l’esdeveniment. Des dels usuaris que han pujat observacions en les seves nombroses sortides de camp i per la ciutat, fins els que han fet una gran tasca d’identificació. També volem fer arribar el nostre agraïment a totes les entitats i ajuntaments que han organitzat activitats, han fet difusió o han cedit espais. Gràcies a tots!

Natusfera és la plataforma europea que aporta més observacions

A Barcelona, Cádiz i Madrid, 320 persones van registrar 15.612 observacions a Natusfera, la qual cosa correspon a gairebé la meitat (47%) de les observacions realitzades per les 11 ciutats que van participar a Europa. Madrid i Barcelona van quedar, respectivament, com la segona i tercera ciutat europea, tant en l’aportació de dades globals (el conjunt d’observacions, espècies i persones) com en l’aportació d’observacions verificables amb fotografia o registre sonor.

Ciutat Observacions Ciutat Especies Ciutat Participants
Bristol i Bath City Region 9.518 Bristol y Bath City Region 1.135 Berlín 334
Madrid (àrea metropolitana) 6.805 Barcelona (àrea metropolitana) 922 Bristol i Bath City Region 333
Barcelona (àrea metropolitana) 6.653 Madrid (àrea metropolitana) 778 Barcelona 151
Londres 2.621 Londres 737 Madrid 144
Cádiz (àrea metropolitana) 2.154 Cádiz 709 Londres 106
Classificació europea del City Nature Challenge amb les cinc ciutats que encapçalen la classificació pel que fa a observacions, espècies i participants. Pel nombre de participants, Cádiz es va situar a la desena posició, amb 25 participants.

Cádiz es fa un lloc destacat en la classificació internacional

Entre les 68 ciutats que van participar en tot el món, es van registrar 441.888 observacions de 17.329 persones diferents. Les clares guanyadors van ser San Francisco Bay Area, Dallas i Fort Worth, el comtat de San Diego, Houston i Boston. No obstant això, cal destacar que Cádiz ha estat la ciutat amb un major percentatge d’observacions que han assolit el grau d’investigació, és a dir, observacions amb foto o àudio, geolocalització, data i hora i identificades per la comunitat. El 70,5% de les observacions gaditanes van complir aquests requisits. Això la situa per sobre de Amarillo Area (68,6%), Maui (66,4%) i Pittsburgh (63,5%), les següents ciutats amb major nombre d’observacions amb grau d’investigació.

Ciutat Observacions Ciutat Especies Ciutat Participants
San Francisco Bay Area 41.737 San Francisco Bay Area 3.211 San Francisco Bay Area 1.532
Dallas i Fort Worth 34.218 Houston Area 3.088 San Diego County 1.211
San Diego County 33.448 San Diego County 2.946 Boston 992
Klang Valley i Greater Kuala Lumpur 25.287 Hong Kong SAR 2.932 Washington- D.C. Metro Area 872
Washington- D.C. Metro Area 22.800 Dallas i Fort Worth 2.560 Los Angeles County 855
Classificació internacional del City Nature Challenge amb les cinc ciutats que encapçalen la classificació pel que fa a observacions, espècies i participants.

En aquesta classificació internacional, les nostres ciutats se situen, pel que fa a observacions, en la posició 20 i 21 per a Madrid i Barcelona respectivament, i en la posició 38 per Cádiz. Si ens referim al nombre d’espècies trobades, Barcelona se situa en la posició 25, Madrid a la 30 i Cádiz en la 32. I, finalment, comptant els participants, Barcelona se situa en la posició 32, Madrid a la 34 i Cádiz a la 55.

Un àcar i un dípter, citats per primera vegada a la península ibèrica

A Cádiz, el participant Iñigo Sánchez (bioinigo com a usuari de Natusfera) va observar dues gal·les que suposarien dues noves cites per a la península ibèrica de les espècies que les provoquen. Les gal·les o cecidis són estructures que les plantes generen com a defensa a insectes, fongs o bacteris paràsits. L’Iñigo va observar la gal·la del dípter Dasineura gentianae sobre flors de clora (Blackstonia perfoliata). Aquest tipus de mosca és habitual al Regne Unit, Irlanda, Romania o els Països Baixos, però fins ara no es coneixia la seva presència a la Península. El mateix participant també va trobar la gal·la de l’àcar Aceria tenuis sobre la planta herbàcia Hyparrhenia sinaica. Aquesta espècie és força habitual a la resta d’Europa, com França o Itàlia, però tampoc s’havia detectat aquí. Així que, si es confirma, aquestes dues observacions suposarien noves cites de les espècies a la Península.

Larva de la mosca Dasineura gentianae dins la gal·la observada durant la Biomarató de Cádiz. Autor: Iñigo Sánchez (CC BY-NC 3.0).

Participant Observacions Participant Especies
bioinigo 418 bioinigo 385
macuagu 359 josemanuelav 178
josemanuelav 241 macuagu 146
kikomoya 217 kikomoya 135
hortas 214 hortas 108
Clasificació de Cádiz amb els cinc usuaris amb més observacions i especies registrades a Natusfera. Veure el projecte.

A Madrid són interessants les nombroses cites de l’orquídia anomenada mosques grosses (Himantoglossum robertianum), una planta molt rara a Madrid que aquest any ha estat detectada en nombrosos llocs. A la capital espanyola, Ángel Fernández (angel-fernandez-cancio a Natusfera) juntament amb altres participants, també van veure la gralla (Corvus monedula), un còrvid poc habitual en aquesta ciutat.

Flors de l’orquídia Himantoglossum robertianum observada durant la Biomarató de Madrid. Autor: Javier Grijalbo (CC BY-NC 3.0).

Participant Observacions Participant Especies
angel-fernandez-cancio 1.382 angel-fernandez-cancio 358
jaya 505 arsenio-anapri 182
eduardoramirez-anapri 478 eduardoramirez-anapri 158
joseamatesanz-anapri 373 jaimebraschi 150
arsenio-anapri 360 amhernando-anapri 110
Clasificació de Madrid amb els cinc usuaris amb més observacions i especies registrades a Natusfera. Veure el projecte.

Barcelona ha deixat palesa la seva estreta relació amb el mar. Tres de les cinc espècies més observades a la seva Biomarató van ser espècies marines o molt relacionades amb el medi marí –com l’eriçó de mar (Paracentrotus lividus), la llebre de mar negra (Aplysia fasciata) o el gavià argentat (Larus michahellis)–. A Badalona, ​​Roberto Sáez (robertosaez com a usuari de Natusfera) va observar un tipus de cuc pla originari d’Austràlia anomenat Caenoplana coerulea. Es tracta d’una espècie exòtica que ja s’ha detectat en diversos llocs de la Península i de Catalunya, com a la zona del Llobregat o a Girona. L’exemplar de l’observació probablement provingui d’alguna planta comprada en algun viver amb plantes de França, ja que allà és una espècie bastant freqüent. Una altra observació que cal destacar és l’exemplar de falcó pelegrí (Falco peregrinus) vist a l’emblemàtica Sagrada Família de Barcelona per Jaume Piera (jaume-piera a Natusfera).

Exemplar de falcó pelegrí (Falco peregrinus) en ple centre de Barcelona. Autor: Jaume Piera (CC BY-NC 3.0).

Participants de la Biomarató marina a les platges de Barcelona. Autor: Anellides, serveis ambientals marins.

Participant Observacions Participant Especies
jaume-piera 1.004 serapio 173
bernat 478 bernat 169
oriolusoriolus 284 jaume-piera 165
nuria_20 260 xavi2 159
pau_guzman 196 oriolusoriolus 127
Clasificació de Barcelona amb els cinc usuaris amb més observacions i especies registrades a Natusfera. Veure el projecte.

La Biomarató Barcelona ha estat coordinada pel CREAF, l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), el Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB) i la Fundació Ciència en Societat. La Biomaratón Cádiz ha estat coordinada per la Sociedad Gaditana de Historia Natural (SGHN). I la Biomaratón Madrid ha estat coordinada pel Nodo Español de Información en Biodiversidad (GBIF.ES), el Real Jardín Botánico (RJB-CSIC) i Medialab-Prado (Ajuntament de Madrid). El manteniment dels serveis de Natusfera es porta a terme per l’empresa Bineo Consulting.

Quant a Pau Guzmán

Técnico de Comunicación del CREAF. | Fascinado por el funcionamiento de la Naturaleza y del Universo y por cómo los seres humanos somos capaces de comprenderlo (en algunas cosas), me entusiasma transmitir estos conocimientos a las personas, especialmente a través de audiovisuales. | Soy Máster en Comunicación Científica, Médica i Ambiental (UPF-BSM, 2017), Graduado en Biología Ambiental con mención en Biología Vegetal (UAB, 2016) y Técnico Superior en Gestión y Organitzación de Recursos Naturales y Paisatgísticos (Instituto Rubió i Tudurí, 2011).
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Biodiversitat, City Nature Challenge 2018 i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.