Natusfera celebra un any amb gairebé 2.000 usuaris i 13.600 observacions

Natusfera compleix el seu primer any de funcionament i no podem estar més satisfets en analitzar l’evolució de la seva activitat: s’han superat les 13.600 observacions i ja són gairebé 2.000 els naturalistes que comparteixen els seus coneixements i inquietuds amb la comunitat. Actualment ens trobem en una fase de creixement exponencial, que reflecteix com la ciutadania cada vegada s’implica més en la conservació de la biodiversitat.

Gràfics de l’evolució del nombre d’usuaris i observacions a Natusfera des de l’inici del projecte. Autor: GBIF.ES

El CREAF, el Reial Jardí Botànic (RJB-CSIC), l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i GBIF Espanya (el Node Nacional de la Infraestructura Mundial d’Informació en Biodiversitat) es van unir el 2016 per crear Natusfera, una plataforma de ciència ciutadana que servís per fer un seguiment de la biodiversitat a tot el món. Avui en dia, Natusfera ja és una realitat; es pot considerar una xarxa social de naturalistes que comparteixen informació, identifiquen espècies i col·laboren en algun dels 128 projectes de seguiment de biodiversitat que la plataforma té donats d’alta ara mateix, molts d’ells amb els seus corresponents subprojectes. A través d’aquests projectes els participants poden explorar la biodiversitat d’una àrea en concret o investigar sobre un determinat grup taxonòmic. En aquest sentit, Natusfera ha estat la plataforma triada per obtenir dades ciutadanes sobre la presència d’espècies exòtiques dins de la xarxa espanyola de Parcs Nacionals o com a sistema d’alerta precoç de l’arribada d’espècies exòtiques a Catalunya.

Així mateix, la seva bona acollida per part de col·lectius i associacions conservacionistes, contribueix a crear una gran xarxa de naturalistes de molt diversos camps repartits per tota la geografia. Un exemple d’això és el de l’Associació per a la Conservació de les Papallones i el seu Medi ZERYNTHIA que compta amb el projecte Lepidòpters d’Espanya. En els seus cinc subprojectes ja es recopilen més de 600 observacions de papallones espanyoles, tant diürnes com nocturnes, i en tots els seus estadis –adults i erugues–.

També volem destacar el desenvolupament de les versions mòbils per Android i iOS que et permet portar Natusfera a la natura. I perquè la natura estigui més a prop de tots, d’aquí a molt poc podràs descarregar-te els registres des del portal de GBIF (http://datos.gbif.es).

Aquesta observació d’una abella que nidifica en solitari (Osmia latreillei) sobre una flor de la família de les compostes forma part del projecte SOS pol·linitzadors (Autor: CC BY-SA 3.0 Ana).

Natusfera s’ha convertit en una eina per entendre i treballar el concepte de biodiversitat a les escoles

Natusfera ha tingut una molt bona acollida entre les escoles. S’ha presentat la plataforma en diferents activitats, com ara bioblitz, presentacions a les aules, o formant part de les activitats del Reial Jardí Botànic (RJB-CSIC), el CREAF o l’Institut de Ciències del Mar del CSIC. La plataforma té diversos projectes donats d’alta que provenen d’escoles, d’entre els quals destaca el Natusfera Biodiversity Congress (Institut Salas i Xandri), una activitat on l’alumnat de 1r d’ESO d’aquest institut de Sant Quirze del Vallès (Barcelona) va crear i va presentar pòsters sobre la biodiversitat de la Serra de Galliners. El treball consistia en identificar i classificar la diversitat d’animals i plantes en tres hàbitats de la serra -camp, bosc i ribera- mitjançant l’ús de Natusfera com a plataforma on compartir, registrar i ordenar la informació. Així, es van realitzar 140 observacions de 24 espècies diferents. Amb l’anàlisi d’aquestes dades mitjançant el mètode científic, l’alumnat va elaborar pòsters per conèixer i entendre la biodiversitat de la zona.

Altres exemples a destacar són el projecte Biodiversitat a Sant Feliu de Llobregat del col·legi Verge de la Salut, que compta amb més de 300 observacions de 130 espècies d’animals i plantes d’aquesta localitat, i el projecte SOS pol·linitzadors, coordinat per GBIF Espanya i el RJB-CSIC, que s’està desenvolupant amb l’alumnat de diversos centres educatius de Madrid. Les dades obtingudes permetran debatre sobre el manteniment de la biodiversitat en aquestes zones urbanes per mirar de trobar solucions als problemes ambientals detectats.

 

Quant a Pau Guzmán

Técnico de Comunicación del CREAF. | Fascinado por el funcionamiento de la Naturaleza y del Universo y por cómo los seres humanos somos capaces de comprenderlo (en algunas cosas), me entusiasma transmitir estos conocimientos a las personas, especialmente a través de audiovisuales. | Soy Máster en Comunicación Científica, Médica i Ambiental (UPF-BSM, 2017), Graduado en Biología Ambiental con mención en Biología Vegetal (UAB, 2016) y Técnico Superior en Gestión y Organitzación de Recursos Naturales y Paisatgísticos (Instituto Rubió i Tudurí, 2011).
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Actualitat de Natusfera i etiquetada amb , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Natusfera celebra un any amb gairebé 2.000 usuaris i 13.600 observacions

  1. Retroenllaç: Natusfera celebra un any! | CREAF

Els comentaris estan tancats.